Inhoud

De Galerie en Prentenkabinet

Al onze activiteiten hebben als thuisbasis of uitvalsbasis onze kunstruimte aan de Professor Adolf Mayerlaan 45 in de Utrechtse wijk Tuindorp. Ooit zijn wij begonnen als een werkplaats waar kunstenaars met onze hulp en begeleiding prenten konden drukken. En die werkplaats is er nog steeds. Al weer een aantal jaren uitgebreid met een lijstenmakerij.
Behalve in de grote etalage's presenteren we beeldende kunst in de winkel-, werk- en woonvertrekken.
Voor de grafiek hebben we een speciale website, op deze site van het Prentenkabinet kunt u kennismaken met onze gehele collectie.

Komende tentoonstellingen, openingen en projecten.

Wij broeden al een tijd op nieuwe mogelijkheden om als galerie, als podium waar kunstenaars de meest recente resultaten van hun zoektocht presenteren aan het publiek, nieuwe wegen in te slaan. Daarom starten wij binnenkort een serie tentoonstellingen onder de titel "Curated by .....".
Daartoe nodigen wij iedere keer een kunstenaar uit om naast eigen werk ook werk van een aantal collega's te presenteren. En, in plaats van de gebruikelijke opening, organiseren we rondom de tentoonstellingen lezingen, filmavonden, kunstenaarsintervieuws, kunstenaarsgesprekken etc. Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn tijdens deze bijeenkomsten. In aanwezigheid van de kunstenaars kunt u dan kennis maken met het gepresenteerde werk.

Routebeschrijving

routekaart

met de trein:
via station overvecht. 3 minuten lopen. De regentesselaan in. De Linnaeuslaan oversteken en dan na het plansoentje aan uw linkerhand is het prentenkabinet, lijstenmakerij en grafiekwerkplaats.

met de auto:
via de A27 de N320 op. Op de rotonde Tuindorp volgen. D.w.z. linksaf de Darwindreef op die na het spoor Eykmanlaan heet. Na de bocht naar rechts en vervolgens naar links meteen de Prof Melchior Treublaan in. Via het Willem de Zwijgerplantsoen, links af de Burgemeester van Voorst van Zijpelaan in, en tot slot halverweg naar rechts de Prof Adolf Mayerlaan in. Na het plansoentje aan uw linkerhand is het prentenkabinet, lijstenmakerij en grafiekwerkplaats.

Kunstbeurzen

Besselaar Hedendaagse Kunst nam de afgelopen 10 jaar regelmatig deel aan beurzen. In ons nieuwe beleid met meer aandacht voor activiteiten in de galerie die bijdragen aan een intensievere kennismaking met kunstenaars en hun werk spelen beurzen momenteel geen rol. In onze nieuwe opzet willen we wel de rol van de beurzen kritisch volgen. Invalshoek is daarbij de vraag inhoeverre de "verbeurzing" van het galeriewezen juist heeft bijgedragen aan de doorgeschoten vercommercialisering van de beeldende kunst. Samen met het veilingwezen zijn ze de dragers van het idee van kunst als belegging. Op het moment dat de kunst het atelier verlaat verandert het schilderij, beeld, etc. van een artistieke uiting in een economisch goed. Een ontwikkeling die slecht is voor kunst, kunstenaar en kunstliefhebber.
Na de internetzeepbel en de creditcrises volgt ook de kunstcrises. De rol van al die kunstadviseurs, kunstadviesbureau's en andere deskundigen lijkt steeds meer op die van al die financiële adviseurs die ook schimmig zijn over hun eigen voordeel. En zo zijn er nog wel meer parallellen. Hopelijk zal de huidige crises ook louterend werken in de wereld van de kunsten. Zal er weer ruimte komen voor kwaliteit, oorspronkelijkheid, inhoudelijkheid, reflectie en dialoog. Is het u ook al opgevallen, de huidge kunstkritiek gaat toch alleen over trends.

Klik hier voor een overzicht van onze beurzen in de afgelopen jaren.

Galerieweek, Galerie-tiendaagse, Galerieweekends e.d

Besselaar Hedendaagse Kunst neemt regelmatig deel aan brancheactiviteiten.
Klik hier voor een overzicht.

Galerieroute

Terugblik in beelden

Onze geschiedenis van de galerie laat zich gedeeltelijk beschrijven in kunst. Bij veel tentoonstellingen hebben kunstenaars een prent gemaakt, de Prent van de Maand. Klik hier voor een overzicht van al die uitgaven.

Terugblik in woorden

In de loop der jaren hebben we veel activiteiten ontwikkeld. Klik hier voor een overzicht.

 

update 1-10-2008

Terug naar boven


printversie

Omzetten in te printen versie terug naar gewone versie